Mengenai Kami

PENGENALAN

• Pusat Pengurusan Penyelidikan dan Inovasi (RMIC), Universiti Malaysia Kelantan merupakan pusat dimana segala maklumat dan pengurusan aktiviti-aktiviti penyelidikan inovasi dan penerbitan ditadbir urus bagi memudahkan ahli akademik UMK. RMIC terdiri daripada tiga Bahagian Pengurusan Penyelidikan (RMD, Bahagian Komersialan dan Harta Intelek (ICD) dan Bahagian Penerbitan dan Penarafan (PRD).
  • Pada tahun 2019, telah berlaku perubahan struktur organisasi RMIC yang di ketuai oleh YBhg. Prof. Ir. Ts. Dr. Ahmad Ziad Bin Sulaiman selaku Pengarah Kanan RMIC. RMIC mempunyai 4 bahagian utama iaitu Bahagian Pentadbiran dan Kewangan, Bahagian Pengurusan Penyelidikan (RMD), Bahagian Komersialan dan Harta Intelek (ICD) dan Bahagian Penerbitan dan Penarafan (PRD). Bahagian-bahagian dibawah RMIC diketuai oleh 3 orang pengarah iaitu Chm. Ts. Dr. Abdul Hafidz Bin Yusoff (RMD), Prof. Madya Ir. Dr. Julie Juliewatty Binti Mohamed (ICD) dan Dr. Mohd Asrul Hery Bin Ibrahim (PRD). Perkembangan RMIC ini sejajar dengan peningkatan keperluan di peringkat universiti dan negara di dalam menjadikan penyelidikan dan aktiviti berkaitan dengannya sebagai pemangkin kepada penjana kekayaan kepada universiti.

Visi

• Penyelidikan dan inovasi dengan nilai komersial tinggi bagi tujuan pemindahan teknologi, penjanaan pendapatan, pembangunan dalam negara dan antarabangsa serta peningkatan keusahawanan.

Misi

• Memacu kecemerlangan Universiti dalam usaha pengkomersialan penyelidikan di dalam negara dan di peringkat antarabangsa.

Objektif

• Menetapkan penyelidikan dan inovasi sebagai agenda UMK yang diutamakan
  • Untuk melahirkan penyelidik yang berkemahiran tinggi dan graduan berbakat, kreatif dan inovatif dalam penyelidikan
  • Untuk memberi tumpuan kepada kelompok penyelidikan / niche yang akan memberikan kekuatan dalam penyelidikan UMK